CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, December 29, 2010

Opick feat Amanda Maha Melihat By Nury

Monday, December 27, 2010

azam bru

ok..byk benda ak nak wat taon bru ni..tp satu pon x tepikir ag....t la..mngkin esok bru ak tpikir..y psti..taon bru ni..ak arap ati ak still kekal cm slalu..maintain xd pasaan atau feelink ngn sesape..huhu..

ok2..ak tipo..taun ni..ade la ak suke sorg tu..tp suke cmtu je..bkn suke tol2 pon..tuh pon ckjap je..skank da xd ati blk da..ntah la..mngkin..ati ak ni..jnis kras kot..susa nk de feelink2 ngn sesape..pon..haha ..aah..wat pe pikir bnde2 tu..tlalu awl utk ak pikir..byk ag bnde ak nk wat..huhu

ok..taun bru ni...nak fokus kat game..kuliah..mungkin la..ak akn fokus..cbab..de prktikum lak sem bru ni t (~_~!)..n..ape ag ek..?? t la..ak pikir..ok la..thn bru nk dkt da..so..slmt mnymbot thn bru..!!
mintak maap sgale slh clap spjg thn ni..n thn2 lps..
(^_^)V

Friday, December 24, 2010

bencinye..

bencinye..

  • bile slame ni ghupenye.. kite seorg shj y anggap die cbagai sahabat..tp..die juz anggap kite sbagai org asing @ org lua...xp la..y pentink ak ikhlas brshbt dgn sume org..huhu
  • bile..cuti da nak dkt abeh..x puas ag...huwaaaa...
  • bile..brt bdn da maken naek..haha
  • bile..diri ni da pokai..huwaaa
  • bile..brdband ak da xley pkai da..huwaaa
  • bile..kekwn ak da kene masok u blk..x dpt kua daa
  • bile..result da nak kua da..x lame ag..
  • bile..ak rase benci mcm ni..ish2..sabo sab..huhu
k..laa..nak out la..ish..bencinye..trnet slow lak tetibe ni..aisyh..haha..k..da~~

Tuesday, December 21, 2010

estrella [liyana fizi]-stay (lirik)

boneca cela (lirik)

Sunday, December 19, 2010

kerabu telur kerengga

Errk..siyes ak xkn mkn..tgk kerengga..brkerumun byk2 pon ak da gli..haha..apetah ag nk mkn telur die..mskn ni ade tnjuk td dkt tb..zaibo y tnjok care msk die..mcm2 mskn ag de dlm rcgn zaibo n zamzarina ni..name rcgn tu..pelik tp sedap,dkt tb 1..

Saturday, December 18, 2010

ok..da taw srba ckit..huhu

carta salasilah dr zaman nabi

cm krnival da..

ramai gak y dtg pjumpaan tu..tp x sume..anggaran y dtg ade la dlm nk dkt 2ribu kot..ntah..xtaw..agak je...tp..tu x smpai ptg ag..cbab ..ktrg smpai kol 1 ptg je kt citu..mngkin y lain2..smpai ptg ckit..spjg ak ade kt situ...xd la jmpe sesape y ak dah kenal an..tp sorg je la..Tan Sri Musa Hassan..bkas ktue polis negare ..tu je la..klo kekwn xd la..huhu..pjumpaan ni...dibuat kt sek cina..n skank...stlh tgk..salasilah dr zmn nabi lagi..hingga la generasi skank..bru ak taw..ak ni blh..mane..n kturunn mane..PETEMU ni..blh ayah arwah nenek ak..byk gak..dorg jual..cm bese la..klo pjumpaan cm ni..msti la jual..plet logo keta PETEMU..sticker moto..keta..n t shirt..cm...ktrunan2 len wat pjumpaan gak la..n cume..satu je ak xpuas ati..ktrg x didedahkn ngn sjrh temenggong muar johor dlm pjumpaan ni...apsal tetibe..kene sorokkn name wan..n mcm2 ag la..prsoaln..huhu..ok2..pape pon..sronok dpt jumpe ngn sdare mare skli gedebok rmai cmni..haha..

http://www.temenggongmuar.com/ver1/index.php?option=com_content&view=article&id=46&Itemid=34

PETEMU aka persatuan zuriat ENGKU PADUKA TUAN & ENGKU MUDA TANJUNG (TEMENGGONG MUAR JOHOR)


maklumat serba sedikit mengenai perang saudara jementah:


Wednesday, December 15, 2010

18 arbln..prjumpaan kturunan

x sabar la plak nk g segamat 18 arbln ni..ade pjumpaan ngn keturunan turun tmurun..haha..
bunyi cam klaka..tp siyes tringin nak taw..sape ag suku sakat ak..ntah2..slh sorg kkwn ak..ghupenye sdare ak an..mane la taw....xp..la..tgu n lihat..arap2 ak jd g..huhu

insan biase

semalam ..kenangan ..xkire la pahit atau
manis...

hari ni..kenyataan..xkire la pahit atau manis..

esok.......impian..
segalenye bermula dr kite

dan aku akan blaja dr kesilapan aku hari ni dan semalam..
supaya..impian aku...pd esok hari x mngulangi kesilapan yang sama dan akn cuba memperbaiki semula kesilapan y dibuat..tidak kira la..jika prbuatan itu bakal mnjatuhkn ego ak..asalkn.. sesuatu prshbtn y hamper rapoh itu dpt dslmtkn kmbali..nape?? cbab..ak sygkn kwn2 ak..ak x snggop khilangan sorg pon dr mereka..

  • don't let a little dispute injure a great friendship
  • juz forgive..forget..and say hi again..
  • hargai la prsahabatan anda
  • sahabat sejati akan trima diri rakannye seadanye..
  • manusia x lari dr mlakukn kslapn dan bnde y bodo..trime seadanye..

Tuesday, December 14, 2010

tetibe..rase nk lyn lagu2 kt bwh ni jap

suke dgr lagu2 gini...huhu

Lenka - Trouble Is A Friend (New Version)

"Rocket" by YUNA

take my heart soko

Melda Ahmad - Putus

Zee Avi Tribute - Kantoi

Nabi Sulaiman bersama seekor semut di dalam botol

DIRIWAYATKAN bahawa Nabi Sulaiman a.s bertanya kepada seekor semut," Berapakah rezekimu dalam setahun?"

Semut menjawab,"Sebutir biji gandum."

Maka Nabi Sulaiman a.s pun meletakkan semut itu ke dalam sebuah botol,dan meletakkan
bersamanya sebutir biji gandum serta menutup botol itu.ketika genap satu tahun Nabi Sulaiman
a.s membuka mulut botol dan ternyata semut itu hanya makan setengah biji gandum.Berkatalah
Nabi Sulaiman a.s,"Mengapa tidak engkau makan setengah biji yang lain?

Semut pun menjawab," Kerana tawakkalku selalu kepada ALLAH.Maka aku memakan sebutir biji.Sebab ALLAH tidak akan lupa kepadaku.Tetapi setelah tawakkalku sekarang kepadamu di dalam botol maka aku pun meninggalkan setengahnya.Aku berkata dalam hati,"jika Nabi Sulaiman lupa kepadaku dalam tahun ini aku akan dapat makan setengah yang lain pada tahun berikutnya.

-kumpulan cerita ajaib,aneh dan mencuit hati siri 3 ,darul nu'man n susunan Abu Hikmah Al-Husni.

membongkar misteri dajjal - Muhammad Nurani Maarif

Piramid Sakkara

patung misteri,pulau Easter

patung terra cota

nazca line

stonehenge

" Dari senarai panjang yang saya susun ia memberi tanda yang sama bahawa Piramid Sakkara,bongkah batu Stonehenge di England,bongkah batu Carnac di Perancis,garisan panjang di Nazca di Peru,garisan gergasi Maze dan Labyrinths di England,kota Machu Picchu Inca di Pergunungan Andes,patung - patung aneh di Pulau Easter dan patung tentera Terracotta di Xian,China mempunyai jalan cerita yang hampir sama."-Muhammad Nurani Maarif

ape jalan cerita yang hampir sama tu??
menurut buku yang ak bace ni..segala kejadian di atas tu menyatakan sejarah dan mitos yang melingkarinya merakamkan bahawa terdapat seorang lelaki misteri yang membinanya..betulke?? WALLAHUALAM..hanye ALLAH yang ketahui kesahihannya..dalam buku ni...ade cerita serba cikit mengenai misteri2 ni..

  • '' Dajjal akan diikuti oleh 70 000 orang Yahudi Asbahan (Isfahan) yang memakai jubah besar berwarna hijau" -Riwayat Ahmad dan Muslim dari Anas bin Malik.Rujuk kitab Fath Ar Rabani Tartib Musnad Ahmad

  • " Ayahnya seorang lelaki yang bertubuh tinggi,berdaging (gempal),hidung yang panjang,seakan - akan paruh burung.Ibunya seorang yang bertubuh besar,tangan yang panjang dan mempunyai payudara yang besar"-Riwayat Imam Ahmad dari Abu Bakar.Diriwayatkan juga oleh Imam Tarmidzi dari Hammad bin Salamah dengan berstatus hadis Hasan.

  • '' Sesungguhnya Dajjal itu akan berada di bumi selama 40 pagi di mana dia akan tiba pada setiap sumber air tetapi tidaklah dia dapat menghampiri 4 buah masjid iaitu masjidil Haram ,Masjid Nabi,Masjid At-Thur dan Masjidil Aqsa.-(Riwayat Imam Ahmad)Sahih rujuk Fath Ar-Rabbani 24:26

  • " Pada suatu hari ,Rasulullah SAW datang ke rumahku.Baginda menceritakan perihal Dajjal lalu berkata ; Tiga tahun menjelang kedatangan Dajjal akan terjadi kemarau dan saat kekeringan.Pada tahun pertama langit menahan sepertiga air hujan dan bumi menahan dua per tiga tumbuhannya .Pada tahun kedua langit menahan dua pertiga hujannya sedangkan bumi menahan dua per tiga tumbuhannya.Pada tahun ketiga langit menahan kesemua hujannya,begitu juga bumi menahan kesemua tumbuhannya."-Riwayat Imam Ahmad dari Asma binti Yazid.

terdapat byk lagi info mengenai si "d" ni yang tidak diketahui oleh org ramai...segalanye ada dlm buku ni..

Monday, December 13, 2010

When Men and Women start to look alike - Allan and barbara(body language book)


They start to look alike when they live together for a long time and have a good working relationship.

Why??
this is because they are constantly mirroring each other's facial expressions,which,over time,build muscle definition in the same areas of the face.Even couples who don't look facially similar can appear similar in a photograph because they use the same smile.

in 2000,psychologist Dr.John Gottman - University of Washington,Seattle and his colleadgues discovered that marriages are more likely to fail when ..........nak taw lagi mendlm..bace la buku ni...huhuhu..

Saturday, December 4, 2010

akn dtg

y nih x jual ..huhu

-ok...t ...akn dtg nye post..saye akn cite..serba cikit psl ketige2 buku ni...bezz..saye suke info2 dlm tige buku ni...buku first psl kesah2 ajaib..aneh dan lucu ..y kedue..mngenai mmbongkar rahsie si 'd'..n y ketige ialah body language..ok..da~~

pada pndgn saya..kebanyakkannya la..tp bukan sume org la.

seseorang ayah mengharapkn anak die berjaya dlm pljrn dan menjadi seorang yang brgune..

seseorang ibu tidak mengharapkan apa- apa melainkan anaknye sentiase dalam keadaan yang baik dan gembira..

seseorang suami mengharapkan isterinye dapat memberi 100% perhatian dlm mendidik anak- anaknye dan menjage dirinye serta keluarganye..

seseorang isteri mengharapkan keikhlasan dan perhatian daripada si suami trhadap dirinye dan anak- anak.

seseorang lelaki mengharapkan perempuan yang masih dara..dan cantik dari segi segalanye terutamanye akhlak..dlm memilih perempuan tersebut sebagai isteri..

seseorang perempuan mengharapkn lelaki yang ade mase dpn terjamin untuk memastikan suatu ari nanti dirinye dan keluarge tak terabai tetapi bagi seseorang perempuan..keikhlasan seseorang lelaki dalam mencintai dirinye adlh lebih penting dr segalanye..

seseorang ibu mertua mengharapkan menantu yang terbaik dan dpt menjaga anaknye sebagaimane dia menjaga anaknye ..

seseorang anak mengharapkan perhatian dan kasih sayang dari ibubapanye..

walaubagaimanapun...seseorang hamba yang beriman..tidak mengharapkn apa- apa dr sesama manusia tetapi hanye mengharapkan setiap apa yang dilakukan itu mndapat berkat dan ikhlas semata - mata kerana ALLAH..


Friday, December 3, 2010

buku oh~~ buku..huhu

1 komik = (rm3.20)


buku~~


ok...saye suke bace buku..ikot la..kalo buku tuh bezz...saye bace..huhu

ok..tp skank ni..saye rase..nak clearkan buku2..so..ade x diantare korg brminat?? saye jual sparuh hrge..huhu..ni..xd la byk mane..tp kalo ade antara buku yang saye tunjok ni..korg minat..nak bli..bli la..huhu..buku2 ni...sume ok ag..cume saye dah tulis name sab je..tuh je clap kt buku ni..huhu..tp y len sume ok..huhu

komik pon ade gak..tapi da tinggal cikit..cebab...ade yang da bli kt saye n ade yang saya da bg kt adek2 sdare saye..cntohnye cm komik lawak kampus..huhu..saye kumpol kot komik2 die..pastu ingtkn nk jual..masokkn dlm snarai nk jual...tp dicebabkn kazen saya yang kecik tu pon mnat tramat kt komik ni gak..saye pon bg la kt die komek2 tu..huhu..

ok..gmba kt ats tu..x nmpk cgt..klo btol nk bli..t..saye bg snarai buku..huhu

Saturday, November 27, 2010

x abes spm pon boley jd kaye n bjaye gak..huhu

huhu..bukan la ..saye nak ckp spm tu x penting..tp..skang ni.. sume pikir ..tnpe spm..xd mse dpn..ye la..klo nak mntak keje..msti r..dorang nak paling koman pon..sijil spm..pmr da x pndang da..huhu..tp..x jugak..ade je..y jd kaye..wat bisness..walopun x abes spm..lex2..jgn r marah saye plak..cbab wat pos cmni..huhu..

xd la..sbnarnye..saye nak cite pasal kolej silverspoon international
kat puchong...kolej ni...utk sape2 yang mnat pastry atau kulinari ley la....lebey fokuskan pd aplikasi..kalo pagi korg bljr resepi tu..tghari tu da start kene masak...kolej ni..amek student dr umo 16 tahun..kirenye..kalo bdak tu mmg da x minat blaja ag..n lebey sukekn masak2 ni..boley la nak dftar sini..nih kolej swasta..so..mmg la pakai duet gak..tp..don worry..u guys boley byr ckit2..
nak mohon kerja t..senang je..cbab..chef Zam kan..ley dkatekn poplar gak..so..hotel2 terkemuka..x mustahel la nak amek student chef Zam ..

kt lmn web ni..ade serba cikit psl kolej chef Zam



thnkz ya! =)

sy dpt award ni..from Ainul Syariha..tmekasey..(^_^)


You need to do these 3 following tasks after receiving the award.

1. Thank the person who gave you this award and the link of the person.

ok..thnkz again to kk Ainul syariha..sy cgt mnghargainye..huhu

2. Spread this award to 15 bloggers who you like and think their blog is awesome.

3.Tell 7 things about yourself.
  • suke mkn
  • kkwn pgil sab..fmily pgil ina
  • suke bdk2
  • suke jln2
  • suke window shoppink..tp klo da bkenn gile tu..ehem2..
  • suke kumpol glg
  • suke bnatang




Tuesday, November 23, 2010

camera lptopku..








wlopon camera kt lptopku nih..x bp lawa gmba die..tp ak suke men bnde2 kt dlm camera tu..huhu ...video y kt bwh ni...diambil dr lptop..n tclap..yeye..ktrg posink tgu gmbar kene tngkp..ghupenye..ktrg tkn rakam..ngek...


video

Sunday, November 21, 2010

gajet spy elektronik n gajet kluarge

tringin nak jd spy?? huhu..g la laman web ni..due ari lpas..ak bkk tv..tetibe de cite psl brg2 kt lmn web ni..brg2 spy ni..kene tgk dr sudot +ve r..huhu
korg try la tgk cndri..



gajet kluarge pon ade gak..smart seyh



Thursday, November 18, 2010

bracelet


sy sgt suke ngn bracelet..design bracelet y plg sy suke..design y de cm bentok2 flora2 ckit..de cmpor2 kaler n unik..tp..sy krg minat..glang2 y cm emas2 tu..sy juz mnat glang2 y cm design die unik n nmpk mnarik..n klo kite pkai..glang tu punye kaler naik..huhu..byk songeh lak..ak ni =P

bracelets y slalu jd plihn sy...ade kt lmn web

tp..kt dlm ni..die x tnjok byk cgt..klo g tmpt tu cndri..lg byk..plhan die..kt klcc n pavilion pon ade je kdai ni..tp mhl ckit la..klo kt london..lebey2 ag time sale..arge die murah ye brbnding kt mlysie..dgn brbekalkn rm200..korg boley dpt satu beg n due glang dr kdai ni..

ok..mcm y sy ckp..sy mmg gmar kumpol glang ..tp x byk pon..bru nk mule..huhu

klo korg nk try design cndri pon...boley je..cube tgk2 kt lmn2 web ni ..




Wednesday, November 17, 2010

mastermind versi m3

Rajah 1 : permainan yang direka


Rajah 2: isi dalamnye sprti mastermind..mcm y ak arapkan..huhu


Rajah 3 : mnunjokkn operasi stiap warna gtah


Dalam byk2 bbm (bahan bantu mengajar) yang ak pnah buat..ak plg suke bbm ni bbm ni..ak reka ngn laila..huhu…ak satu kump. ngn lela n nrul..bg subject m3 . Nurul ..tugas die..buat keje laen..buat brosur x clap ak.. Dah lame dah buat bbm ni..tp bru skank tringt nk post..ak dpt cite ckit je psl konsep main bnde ni..cbab bhn2 n gambar2 byk dah ilang..akibat mslh frmat lptop..

ape y bezz sgt ngn bbm ni..??

Bezz..bbm ni…dlm die mcm design master mind ..ak n lela reka bbm ni cbab..nak mudahkan murid dlm belajar pengukuran pjg pendek,luas dan perimeter .bbm ni sesuai dgn semua tahap murid.tahap 1 dan tahap 2.

Cane dpt idea: ak men2 mrapu ngn lela..kate nk wat mainan mastermind la..nak wat mainan yang mcm game2 kt pasaran n mudah bawak g memane..pastuh…boleh digunakan oleh murid sbagai latihan pengukuran dan tanpa menggunakan pmbaris utk mengukur. Pastuh..ak ckp..klo boley..ak nak mainan tu..cam kalkulator..kecik dan senang dibawa ke mana – mana.akhirnye ..lela pon brsetuju utk bg ak pluang utk tnjokkn care mainan ni nak dibuat.thnkx lela..klo x bg ak pluang utk buktikn mainan ni boley dibuat tnpe kire pnat lelah n kos..mustahel kite ley wat kn..lela byk tlg ak wat mainan ni..thnkx..


Nama : fun with measure

Fungsi :

-Untuk pengukuran panjang,pendek, luas dan perimeter .

Fungsi ikut tahap :

Tahap 1 (1-3):

Boleh ajar dan kenalkan konsep bentuk dan pngukuran pjg dan pendek .

Tahap 2 (4-6):

Boleh ajar pengukuran luas dan perimeter.


Konsep:

-guru boleh tetapkan ..jarak antara due titik pin bersamaan dgn 1 cm atau terserah kepada guru.

-setiap pin adlh kukuh dan tlh ditetapkan ukuran jarak yang sama antara satu pin dengan pin yang lain.

- setiap warne gtah ade operasi die.

-trdpt kad panduan penggunaan dan formula – formula bg luas bentuk segi empat..segi tiga..dan pelbagai lagi n formula perimeter tlh disediakn.


Kelemahan :

- Dapat mengukur segala bentuk kecuali bulatan sebab bentuk die xley nk buat bulat.

- Bahan ini tidak sebesar mane untuk ditunjok kpd satu kls.…ianye prlu diajar scare individu..iaitu..setiap murid prlu memilikinye dan mencuba sendiri jika ingin mempelajarinye..contohnye sprti alat kalkulator..iaitu..stiap murid prlu memilikinye untk guru mengajar topic mengira.

- Hanye dpt mngire no bulat shj.nombor prpuluhan atau stgh..tak dpt dikire.

- Ukuran ringkas shj boleh dibuat

- Hanye utk mmbantu murid kuasai pngetahuan asas shj.


Kelebihan:

-bantu guru dlm mempermudahkan murid memahaminye.

- apsal die mudah difahami?? Cbab mainan ni warne warni dan menggunakan pin sebagai wakil 1 no.contoh..1cm =jarak antara 2 pin.so..murid hanye prlu kire jarak pin.jarak antara 3 pin = 2 cm.

- mnarik minat murid kerana warne warni dan lain drpd yang lain.

-sangat mudah utk guru bwk ke mane- mane

-setiap murid boleh memilikinye sndri dan membuat latihan pengukuran di rumah .

Spatutnye..ade gambar lagi..care pengukuran dengan menggunakan gtah..tapi..gambar tu xdpt dislmtkn..akibat lptop y wat hal tetibe..n trpkse diformat..xd salinan..huh..syg tol..



Care penggunaan:

1-guru trangkan kpd murid..jenis pngukuran yang hendak diajar..

2- guru tnjokkan care atau contoh kpd murid bagaimana hendak menggunakan getah tersebut ke ats bhn master mind tu..

3-stlh diaplikasikan, murid akan mengikut contoh guru.


Contoh pngjrn mengikut thp:-

Darjah 1:

Soalan: bagaimanakah bentuk segi tiga?

Tndakan guru : membuat bentuk segi tiga dengan memasang gtah pd setiap pin tersebut sehingga membentuk segi tiga.

Darjah 2 dan 3 :

Soalan : buat bentuk segi empat sama dgn berukuran 1 sisi = 4 cm

Tndakan guru: setiap sisi dipasangkan gtah spanjang 4 kali jarak antara pin sehingga gtah trsebut mmbntuk segi empat.

Darjah 4 dan 5:

Soalan : kire keluasan bentuk yang tertera pd permainan tersebut.

Tindakan guru: beri formula keluasan bentuk..dan murid akan mengira brdasarkan jumlah jrk ant. Pin

Darjah 6:

Soalan: kire keluasan luar dr kotak kecik tersebut.

Tindakan guru : Di dalam kotak besar (gtah( wane operasi tolak) yang dipasang dlm bntok kotak) yang dipasang dimainan itu..jumlah keluasannye dicari dgn jumlah keluasan kotak kecik yang dicari brdasarkan pin(gtah wane utk operasi tolak).kemudian..guru tolak jumlah luas kotak besar ke ats kotak kecik utk dptkn jumlah keluasan luar kotak kecik trsebut.

Selain itu..guru boleh mengubah konsep pengiraan pin iaitu jrk ant due pin = 1cm ditukar kpd konsep 1 pin = 1cm.segalenye..trserah kpd guru..bagaimana ingin aplikasikannye..sesuai utk mengajar murid yang lemah dalam m3.

Kesimpulannya..mainan ni direka khas utk guru mengajar murid konsep asas pengukuran shj.

red velvet


nyum2..rye aji smlm..mkn red velvet y dibuat oleh kk spupu sy..cdap bangat!! da amek resepi..t ley wat..hehe

Tuesday, November 16, 2010

ops..kene saman??!!

lupe nk gtaw..smalam mse on de way blk kl ngn kk iz..tetibe blaku suatu insiden y x diingini..huhu
`` ala..polis tgu kt dpn tu ke..adoi kene ag..''... huhu..gabra sungguh kk iz ye..bile ade polis tgh tgu dpn tu...mane tak gabranye...baru2 ni..die baru lpas kene saman..tp..seb baek dpt lpas..haha..
polis tu mntak no fon cbgai gnti..haha..tp kli ni??..no komen..xtaw...Aaayokk...hahaha

cane ni...? xley slhkn die sorg gak..ini sume gare2 ak y bosan..ngn keadaan keta y tlalu tnang je..110 je bwk..sgt prlhn ye..hoho..`` bosan gile..laju ckit weyh..xd pape kot..'' kk iz pon..mlajukn ckit knderaan nye..krne die pon cgt mngantok bile bwk dlm keadaan tenang yang amat tu...dr 110..naek..ke...140...x lme pas tu...ha..naek smpai 160...yeaayy!! bru la feelink..bezz..x bosan..satu2 keta ktrg cube pcot..pastu...ak n kk iz men2 usya keta org lak..tgk drebar2 y bwk keta..encem2 tak (tiru nad..haha)..haha..xd keje..tp..ak la dpt tgk lebey..cbab..kk iz kene fokus tgk dpn..haha..ngah cdap2 men tgk2 keta org..tetibe..ade org bg signal..kte de polis kt dpn..adoi...kntoi...msti ktrg kene nnt ..skli..mmg tol jem..polis..blmbak2 lalu kt laluan tpi...g ke dpn..adoi..rimas2..

kk iz..da mnyumpah2 da..cuak gile ktrg..masing2 mreka alsn ..``ha..ckp..kite student ag..pastu offer die kropok2 kite ni..''slh satu alsn ktorang..spjg jln jem tu..ktrg..bdoa je..mcm2 doa la bace..ak ciap doa kte ..kk iz da tobat..die jnji x wat ag..huhu..trharu ynti klo dgr..(xp..ak xkn bgtaw ynti atau sape2..ak ckp ni dlm ati ak) =P
lame gile ktrg tgu jem tu brakhir..

x bp lme pastu...ktrg nmpk ambulan..ktrg smpai rncang nk follow bakang ambulan ag..konon2 emergency la..fmily psakit tu..hehe..grenti polis xdpt saman ktrg...pastuh..x lme pastuh lak...nmpk bomba lalu lak...hmm...maken plik...``ak rse ...bkn polis nk saman org la..''

kk iz pon btanye kpd abg lori cblh keta kk iz..die tnjok isyart tgn..xcdent kte isyarat tgn die tu...fuhh....muke lega gile...kk iz n ak ..jd tnang kmbali...tnang cm ynti bwk 110..huhu
``ak da kate da..xcdent'' ak ckp..mmg ktrg eppy gile..tp bkn la eppy cbab xcdent tu..eppy cbab xya byr saman...haha...slmt duet..fuh..

trok gile xcdent tu..trak blnggar dgn ape ntah...ag satu kndraan x dpt tgk..cbab..da kena angkot kot..tp..mmg penyek gile bhgn dpn trak tu..NAUZZUBILLAH..ngeri sunggoh tgk kmlgn tu..nk tgkp gmbar..tp bateri camera ak low..x dpt nk tnjok korg...bnde ni blaku kt jln highway rawang..

wlobgaimanepon..lps tu..mmg kk iz bwk 110 maintain...haha..ak xnk ckp pape..ak rela jd tenang..setenangnye..huhu

yess..smpai gak uma..ALHAMDULILLAH. =)

Monday, November 15, 2010

slmat hari raye haji!!



aii korg!!

samat ari raye aji..mintak maap ats slh clap dr ujong pale hingge ke ujong kuku kaki ek..

moge korg dpt mymbot hari raye korban ni dgn pnoh ksyukuran..huhu

raye korban kli ni..ktrg blk kampong n9..

dicbabkn ade org bli lembo abah..so..abah x dpt blk kl..

abah trlibat ngn uruskn korban kt n9..

so..ktrg pon amek kputosan utk blk n9 .. raye n jengok

abah..tp tpkse balik ari la..cbab angah kene keje ari kamis tu..ag pon..ktrg nek satu keta je..cbab

abang x blk dr jepon ag..keje die kt sane tak setel ag..so..kli ni..raye ngn mak..angah..ada..ancik..n

abah je..huhu..abang ngn abangde y de kt negare org tu..jge la dri bek2

ye..slmt ari rye aji!!

i syg fmily i...mmmmmuahhh!! haha.. =)




Tuesday, November 9, 2010

letih...mngharapkan benda yang mustahel



Saturday, November 6, 2010

5 random things about me..

fad da lame tag ak suwoh wat 25..tp ak mlz..ak nk wat 5 je..hehe

5 random things about me :

  • kkawan pgil ak sab..sabby.... nyunyu ( pgiln y nih..bkn ats kbnrn ak (-_-!)..) n fmily ngn sdare mare lak pgil ak ina..haha..tp kkwn ak xley pgil ak ina..klo korg pgil..ak xkn toleh..huhu ..apsal xley?? cebab..korg x layak..haha !! =P tlg jgn..ngn korg..ak rse geli geleman lak...bile korg pgil nme tu...huh

  • kalo ak dah start bersin...ak akn bersin x berenti - renti..asal??..xtaw la..mmg cmtu..kalo x caye..cube tanye kkwn ak..sume taw..ak tauke tisu..asyek bwk tisu je..kalo kkwn klas ak nk tisu..gerenti ak y dorg cari...huhu...( nmpk sangat..dorg xley idop tnpe ak..haha)so..kalo time ak bersin tu..ngh exam kt dewan..hehe..sowy ye korg.....redha ye..haha!! =P

  • kalo ak g memane..kalo ak trjumpe baby..atau dak kecik..x kire la ak knl ke x..ngeh3...ak akn usik..cucok..atau cubit pipi baby atau bdk2 kecik tu..lalala..sowy ye..kalo tetibe bdk2 kecik tu ghupenye..adek2 korg..hoho!! =P

  • aku suke makan!! haha..=P wekk...x kesa org nk ckp pe..tp y pasti..ak suke mkn!! hehe.. ak x memilih...ak redha je..pape mknn pon ak telan..tp organ dlman bnatang..ak x mkn..huhu

  • ak gile gelang yang unik2!!..hehe..tp..bkn gelang emas yang cam mami jarom tu..y tuh ak x minat...huhu...kalo ak g memane..bnde prtame ak cari..kdai y de jual gelang tgn..hoho...kalo de gelang tgn y len dr len ckit..n unik..!! ak suke!! hihi =P

ok..da~~




Thursday, November 4, 2010

exam..~~oh..exam~~..



study2..so boring...(~_~)

ha..pnatnye...nk mnunggu exam ni abeh..trseksa jiwa ragaku...huh..
tp tkot la plak nk jwb..apsal ak takot?? sebab..ak x ready nk jwb ag..
bku pon x bce cgt..nih...huhu
nota2 ak ni..da macam bedtime story ak la plak..bru bace ckit..gerenti da tertidor..huhu
kalo ak xley tidor..boley la wat care ni..bce nota2 ni..ha..mesti x sampai sminit je ak boley lelap.

ok la..nak cite cikit pasal jenis mslh membaca yang budak2 slalu hadapi..ni..(excited ni nk cite!! cbab bru nota ni je y ak bce..hihi)..



jenis masalah membaca yang budak2 selalu hadapi :-



1) selalu tertinggal bunyi huruf, perkataan n imbuhan..

cth :

- huruf: roti ~~~~~> oti

- prkataan : baju itu sangat cantik ~~~~~~> baju itu cantik

-imbuhan : menjalani ~~~~~> menjalan



2) selalu buat ulangan (bkn sebab masalah gagap)

- mengulang - ngulang suku kata atau perkataan semasa membaca

cth :
-dah sebut suku kata 'ba'..dia sebut lagi sekali..suku kata tu..`ba..batu'



3) gantian

-dia menggantikan huruf @ prkataan lain dalam ayat yang dibaca sehingga boleh mengubah maksud ayat.

cth :
madu ~~~~> dadu



4) tambahan

- dia menambah bunyi huruf @ perkataan semasa membaca.

cth:
-huruf : buah ~~~~> buwah
-perkataan : saya suka makan ayam ~~~~~~> saya sangat suka makan ayam



5) pembalikan

-huruf ,perkataan,@ frasa yang dibaca secara terbalik

cth :
-huruf : batu ~~~~~~~> tuba
-perkataan : saya minum air ~~~~> saya air minum



6) tak kenal huruf

- dia tak kenal huruf dan akan main sebut je sesuatu huruf sesuka hati atau
dengan meneka je ketika dia membaca dan ini menjadikan perkataan tu tak
bermakna atau berlainan makna.



7) salah sebutan

- jd kes cmni sebab dia tak kenal huruf..
-dia tak tahu bunyikan sesuatu huruf sehingga sesuatu perkataan tak bermakna lagi dalam konteks ayat berkenaan.



ok..la..gd luck sume..!!! moge dpt jwb exam!! huhu (^_^)

Tuesday, November 2, 2010

nk aiskrem!!!




suke3..nk aiskrem!! (^_^)

Tuesday, October 26, 2010

dcbabkn sy di tag fad..ok..sy jwb

1. Apa benda paling penting dalam hidup korang?
keluarge la..haha


2. Benda terakhir yang korang beli guna duit korang?
hmm..mknn kot??? haha


3. Di manakah tempat korang akan langsungkan perkahwinan korang dan apakah temanya nanti?
errk..x pkir ag..huhu


4. Adakah korang sedang bercinta sekarang
x..n dats y de trsebot prktaan Eeee...wekk...bluerkk..geli2...
bile tgk org len ckp jiwang2 ni..haha

5. Berapa lama korang akan mencintai kekasih korang?
hmm..klo die bkl suami sy..smpai bile2


6. Dimanakah korang selalu jumpa kekasih korang?
(~_~!)???..xpnh bcinte ag..so xd la..haha

7. Novel/buku/majalah terakhir yang dibeli?
komik...hehe


8. Apakah nama penuh korang?
erk..kene gak ke..nursabrina binti kamarudin


9. Antara mak dan ayah, mana korang lebih mesra?
mak ..tp abah pon mesra je..hehe

10. Namakan orang yang betul-betul korang nak jumpa dalam hidup korang?
ade la..huhu

11. Adakah korang basuh baju korang sendiri?
ye la..bsoh sndri la..nape?? nk bsohkn ke??


12. Dimanakah tempat yang betul-betul korang nak pergi?
mekah..kedua..mne2 negare


13. Pilih salah satu, peluk atau cium?
peluk..rse tnang ckit


14. Beritahu 3 benda tentang orang yang tag

die gile..kurg sioman..n xtol ...k ckop..haha

15. Lagu yang paling suka dan selalu dengar
byk la..sume slalu dgr

16. Bila tarikh lahir dan kat mana korang sambut tahun lepas?
29 Ogos 1989,kat uma..fmily blikn kek

17. 5 rakan blogger yang korang nak tag :
xtaw ag
t la..sy pikir sape..haha


18. 5 benda y plg penting dlm hidup

benda = brg
- barang yang mak ayh kaci
-brg yang org trsayang n kekwn kaci
- hp
-camera
-koleksi glang sy y unik2 tu..huhu



Thursday, October 21, 2010

manusia memiliki mimpi..

ada yang mengejar dan mewujudkannya...
ada yang mundur dan membuangnya....

ada pula yang diam...
dan hanya menyimpannya
sepanjang sisa hidupnya..

dan aku...akan menjadi manusia yang terakhir itu..


petikn dr filem 'cinta pertama'

Wednesday, October 20, 2010

hidayah dan taubat = idamanku


ak mencari..rindu yng hakiki..
bkn la ckjap mncol dan pergi...


ak mencari ktnangan..
bkn la mencari keresahan ..


dr kecil ...
idolaku hnyela kebaikan..
tp..cbrn ku utk bjumpe..dan mencontohinye..
hnye ENGKAU YANG MAHA ESA sahaja yang tahu..


dr kecil..
ak sering mengadu dan meminta kepada ENGKAU..
jadikan la maksiat dan kejahatan sebagai musuhku..
jadikan la hidayahMU sebagai sahabat dan cintaku..


tlg la..
jauhkan la..
hambaMU ini dr lupa dan sombong kepadaMU..



video

Sunday, October 3, 2010

lgu unsur ketuhanan yang saye trpikat

Dalam negare :

RAIHAN..

ni la..satu2 nya kumpulan nasyid kt Malaysie ni..yang saya betol2 minat..
dr saye kecik..sampai la..sekarang..mmg saya x pnah jemu dgn..lagu2 die..semuanya mmg adlh lagu yang betul2 merupakan citarasa saya..isi2 lagu raihan berjaye buat saye merase keinsafan.. mereka menggunakan alat2 muzik seperti gendang..Raihan juga telah berjaya mengembangkan dakwah mereka dalam bentuk lagu itu di luar negara.

Luar negare:

MAHER ZAIN..

maher zain ni..bkn lg satu name yang asing..semua org tahu maher zain mengeluarkan..lagu - lagu berunsurkan ketuhanan.Lgu2 die sangat tenang dan jika kita menghayatinya,mesti kite x lari dr mengeluarkan air mate.


kump. UNGU..

Lagu kump. ungu yang saya gile2kan ialah lagu `andai ku tahu'..lgu ni..sgt menyayat ati sape2 je yang mndgr..first tme saye dgr lagu ni..sy tros trpikat dgn isi lgu ni..sgt sedih dan takot..apabile mndgr lagu ni..tetibe tringt mati pulak bile kite dgr lgu ni..




maher zain


raihan

Wednesday, September 29, 2010

yess!!


akhirnye..ciap gak buku latihan mnulis y direka oleh ak ni..huhu

Thursday, September 2, 2010

jln2 di pinang..






bezz..ak pnah tye kwn ak ..kt pinang de pe ek??
kekwn ak sume kte pinang pnoh tmpt mkn..
ak ingtkn..pnoh tmpt mkn je le..ghupenye..haa!! amek ko!
pnoh ngn shopink cmplex kot..x kire r kt pulau @ x..due2..pnoh ngn tmpt shopink n tmpt jln..
ak da bli kasot rye...tgl tudong je..huhu

Thursday, August 26, 2010

hai!!




ari ni...sy da xd keje cgt...so..sy telah menghancorkn lptop sy.da jd wane wani ckit lptop sy...huhu
OK la..tuh je...slmt men mercon..slmt brpose...slmt wat kueh,,n slmt nymbot ari rye !! (^_^)


Monday, August 23, 2010

blk cuti!!!..

lpas pbs...ley blk cuti da...yes!!
hehe...x sabar rsenye..
nk jmpe...fmily n kekwn kt kl...lalalala

sabar...

smpena pose ni...nk cite psl sabar..sje..tmbh post...hehe
sabar tuh...penting..
dgn brsabar...anda elakkn prgaduhan...
biar la...org kte anda nih bodo ke..pnakot ke..bile anda x mlwn..
tp di sisi Allah...anda di anggap mulia..
di sisi iman...sabar itu sparuh dr iman...
bersabar la..dgn sgala dugaan, musibah dan cbrn y anda hadapi..
x kire..dr mlot org..dr anggote bdn org..atau dr prwatakn org..
tlgla..jgn brhenti dr brsabar..cbab..sumenye adlh ujian dr ALLAH YANG MAHA ESA


Oo ye...!! bsabar la dr godaan2 tme pose nih ye...lebey2 ag mknn...hehe

Saturday, August 7, 2010

kate2 hikmat


Hadiah Terbaik :
Kepada kawan - Kesetiaan
Kepada musuh - Kemaafan
Kepada ketua - Khidmat
Kepada yang muda - Contoh terbaik
Kepada yang tua - Hargai budi mereka dan kesetiaan.
Kepada pasangan - Cinta dan ketaatan
Kepada manusia - Kebebasan


"Dunia ini tiada jaminan melainkan satu peluang."


" Kita selalu lupa atau jarang ingat apa yang kita miliki, tetapi
kita sering kali ingat apa yang orang lain ada."



Wednesday, August 4, 2010

Pernah menipo x??


Korang nmpak sgt mnipo bile korg kate x penah mnipo..huhu
sume org mesti penah mnipo..wlopun skli..
stakat ni..ak x jmpe lg la org y x prnah mnipo..tp klo jarang mnipo tu..mngkin ade..huhu

stgh org mnipo sebab nk selamatkn keadaan.Org cm nih..mngkin mls nk cri gaduh n xnk org tuh slhphm..so..ape ag..tpakse la die nipo gak..

Ade stgh org tuh lak..mnipo sebab die xnk org laen tahu keaiban die..n die takot la t maruah die tercemar..klo die ckp benar..

Ade gak y mnipo sebab da trbiasa mnipo..klo die brcerita tuh...ade je y ditokok tmbhnye..sebab dah terbiase mnipo...huhu

ok la...tuh je..pape pon..ak arap..dri ak ni..n korg sume dpt elakkan diri dr mnipo ag...huhu Insya`Allah..

Wednesday, July 28, 2010

prog ank angkt

ari tuh..ktrg ade prog ank angkt di pantai remis..bezz gile..
kt sane ak blaja due resepi baru..laksamee n pajeri ambra..
due2 cdap..klo korg nk resepi...taep je kt trnet..grenti kua..huhu

Friday, July 2, 2010

uma bru =)

fuhh..akhernye..dpt gak ak kua dr mktb..hehe..=P
skank dok kt uma sewa..ok la..selesa gak la..y pentink aku bebas..hihi
dak2 uma sewa ak pon sumenye ok je..baek je sume..bezz la..cume satu je la uma sewa nih..kite kene pndai2 jage diri..sebab klo kt mktb..ade guard yang tengok2kn kitorang..tp bile dah dok uma sewa..nih..huhu..kene sentiase kunci uma la..k2..da la..tuh je nk cite..k da~~

Wednesday, June 23, 2010

luahan syukur

bru sy tringat..sy de wat novel tp x pjg mne pon..cm cite pndek la..da lame da wat..tahun lpas x clap sy..novel ni kesah psl seorang prmpuan tomboy y sosial..y mlamar seorang lelaki alim untuk mnjadi suaminye..die mlamar mlalui surat..die x cintekn lelaki tu..die nk kawen ngn laki tuh hnye krn nk laki tuh tlg pimpin die ngn kluarge die kejln kbnaran shj..tuh je niat die..wlopun da kawen ...mereka ttap tdor brasingan..suatu hari..prmpuan ni tjumpe diari suaminye..ghupe2nye..suaminye prnah suke seseorang prmpuan..dan prmpuan trsebut juga suke kpd suaminye tetapi dsebabkn nk tlg die skeluarge ikhlas krn Allah...laki tuh snggop lupekn prmpuan tuh..hmm..ape agaknye tindakan die stlh ketahuinye..??

pjg cite die...mcm2 ag blaku..slpas kjadian tuh...x lrt lak nk cite kt dlm ni..kalo tol nk taw lg lanjot..t sy cite..scare prsonal..cb cite pjg2 kt dlm ni..t saket lak jari sy nk taep..haha gedik gile ak =P..k..~da~