CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Friday, October 7, 2011

DISLEKSIA
korang mesti pernah dengar perkataan disleksia ni kan..

Disleksia ni adalah sejenis masalah pembelajaran iaitu diorang ni..susah nak kenal huruf ..nak membaca, menulis dan terdapat banyak masalah lain lagi dari segi pembelajaran.Pada pandangan mata diorang,huruf - huruf tu nampak terbalik..penghidap disleksia ni..kelihatan normal macam orang lain gak..cuma...perbezaannya..kat dalam otak penghidap disleksia.. otak diorang lain berbanding orang biasa ..baca ni..


Disleksia ni bukan lah seperti autisme..sindrom down.. dan sume tu..Walaubagaimanapun..ade je..murid disleksia ditempatkan bawah pendidikan khas atau pemulihan khas kalau budak tu dkt sekolah rendah biasa lah.ye lah..kat mane lagi die nak pergi..kalau murid - murid disleksia ni ditempatkan dekat kelas biasa sahaja tanpa mendapat bantuan drpd mana2 guru untuk mengajar cara p n p sbnar mereka ..mesti diorang akan tertinggal dalam pelajaran.kesian tau..

Disleksia ni ade program pemulihan khusus untuk diorang..seharusnya..penghidap disleksia ni ditempatkan dekat program dia sendiri.Hal ini supaya memudahkan diorang untuk belajar dengan lebih selesa mengikut cara pembelajaran diorang.Walaubagaimanapun...dorg masih berhak belajar di kelas biasa seperti murid2 lain..cuma...mereka perlukan waktu khas selama bbrapa jam pada setiap hari..untuk mengajar mereka cara mengeja,menulis mengikut pmbljrn disleksia.Apabila mereka telah pandai membaca dan mengeja..mereka tidak perlu lagi hadir ke kelas khas itu..mereka boleh belajar sepenuh masa di kelas biasa.

Murid disleksia selalu dianggap kurang pandai oleh rakan sebaya mereka yang normal.Sebenarnya..mereka bukannya tidak pandai tetapi disebabkan cara pengajaran guru kelas yang sukar untuk diterima oleh otak mereka itu lah yang membuatkan mereka tidak dapat memahami apa yang diajar guru.Terdapat pelbagai teknik untuk mengajar mereka contohnya menggunakan kaedah vakt.visual..audio..kinestatik dan tektil..

kesian kanak - kanak disleksia ni..ye lah..mane tak kesiannya..hari - hari..kite gunekan otak utk berfikir..kalau sekali otak kite bekerja untuk berfikir.. ..lima kali otak diorang bkerja keras untuk berfikir..cuba korang try baca tulisan kat cermin..y tbalik tu..mesti pening kpale an..haaa..camtu lah..keadaan kanak-kanak disleksia hari - hari dekat kelas biasa..cane la dorang nk cpt tgkap..kesian..an..tak patut seseorang guru tu..berterusan pukul atau marah seseorang murid tu kalau die tak dapat tangkap apa yang diajar..mesti ade sebab knape die tak dapat tgkp..ntah2 die tu disleksia ke..an..

ok..jangkaan orang yang mengatakan murid disleksia tu x pandai adalah salah..tiada seorang pun murid disleksia mempunyai IQ yang lemah..selalunya..mereka ni ..sama ada..IQ biasa seperti kita ataupun lebih berganda2 drpd kita..kalau korg tak caya..cube korg tgk orang yang saya tunjuk kat bwh ni..bukan calang2 orang ye. :


Albert Einstein salah seorang penghidap disleksia


Ramai lagi yang orang yang popular merupakan penghidap disleksia..cuba tengok ni


Oo..ye..Leornado da vinci juga salah seorang daripadanya..

Terbukti..bahawa penghidap disleksia bukan lah orang yang tidak berguna..kalau mereka diajar dengan baik dan diasah bakatnya...sudah tentu mereka juga boleh menjadi salah seorang yang bakal mengharumkan nama negara.

Jika mereka diabaikan dan dipersiakan begitu sahaja..x mustahil la..ramai juga orang disleksia yang memberi sumbangan dari segi jenayah je..ye la..bila mereka tidak dihargai..kepandaian mereka telah disalahgunakan..kalau korang tak caya...cuba korg baca srt khabar...pelbagai cara yang kita tak tpkir y telah dorg gunakan utk pecah rumah..dan pelbagai jenayah lain..so..hargai lah penghidap disleksia ni..guru dan ibu bapa perlu mengesan penghidap ni..dari kecil lagi..supaya mereka dapat dibawa ke jalan yang betul dan masa depan terjamin.

Terdapat ujian untuk mengesan mereka ni iaitu..Instrumen Senarai Semak Disleksia..kitorang pernah cuba mengesan murid -murid disleksia dengan menggunakan Instrumen ini..lokasinya di salah sebuah sekolah di Cameron..terdapat ramai murid di situ yang menunjukkan petanda2 disleksia setelah diuji..tetapi setelah dianalisis..keseluruhannya adalah normal.

segala maklumat lanjut mengenai disleksia..boleh didapati di laman web ini..
dkt bwh ni ialah movie mengenai budak disleksia :

http://www.youtube.com/watch?v=mx3_iAWU5ko

0 comments: